Klein.........of groot onderhoud

18-06-2019

Verschil tussen klein en groot onderhoud

In het boekje van je auto kun je vinden wat het onderhoudsinterval is en bij welke kilometerstand of leeftijd je jouw auto naar de garage of dealer moet brengen voor een onderhoudsbeurt. Beide onderhoudsbeurten zijn van onmisbaar belang als je jouw auto in een technisch goede staat wilt houden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een kleine beurt en een grote beurt – naast het prijsverschil op de factuur? Verschil kleine en grote beurt Het grootste verschil tussen een kleine beurt en een grote beurt is dat er bij een grote beurt veel meer onderdelen worden geïnspecteerd en preventief worden vervangen, ververst of bijgevuld. Kleine beurt Een kleine beurt is een controle van de belangrijkste slijtageonderdelen van je auto. Een kleine beurt bestaat uit twee onderdelen.

  1. Enerzijds wordt een aantal slijtageonderdelen preventief ververst of vervangen, zoals motorolie of het oliefilter. Ook worden de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bijgevuld.
  2. Anderzijds worden ongeveer 20 inspectiepunten gecontroleerd, zoals de slijtage van de remmen, de werking van de schokdempers en de staat van de accu. 
Grote beurt Een grote beurt is een uitbreiding van de kleine beurt. In een grote beurt worden meer slijtageonderdelen preventief vervangen, zoals bougies en alle filters. Daarnaast worden ongeveer 80 inspectiepunten gecontroleerd, inclusief de 20 inspectiepunten van de kleine beurt. Denk hierbij aan het controleren van de carterontluchting, de koppeling en de brandstofslangen. Dit zijn onderdelen die regelmatig voor pech of oponthoud zorgen. Is een grote beurt echt nodig? Soms krijgen we de vraag of een grote beurt wel echt nodig is. Vooral als de periodieke onderhoudstermijn is bereikt, terwijl de kilometerstand nog niet de aangegeven onderhoudsinterval bereikt heeft. We adviseren echter om altijd de aangegeven onderhoudstermijnen aan te houden. Ook – of zelfs juist – als een auto weinig wordt gebruikt, is periodiek onderhoud noodzakelijk. Als een auto weinig wordt gebruikt, kunnen bijvoorbeeld bepaalde onderdelen sneller uitdrogen of kan de motorolie vervuild raken. Als je de grote beurt overslaat, dan loop je de kans dat je te lang doorrijdt met een auto die niet meer betrouwbaar is. En autopech kun je niet plannen: het komt altijd op de meest ongelegen momenten – bijvoorbeeld als je net onderweg bent naar een belangrijke afspraak. En de kosten van zo’n pechgeval zijn vaak een stuk hoger dan die van een periodieke grote beurt.